Thursday, May 20, 2010

TUDUNG BERBONGGOL!


Semakin popular fesyen ni sekarang. Tapi tak terfikir nak pakai sebab nampak pelik. Semasa melayari FB ternampak tulisan seorang hamba Allah. Lalu saya mengambil inisiatif untuk merperingatkan diri sendiri dan kawan-kawan.

Rasulullah s.a.w bersabda:

"Akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka (isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang( nipis & ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat"
-Hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223-

Rasulullah s.a.w bersabda:

" Dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka di dunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada sesuatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini"
-Hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

Renung-renungkan HADIS di atas:)

No comments:

Post a Comment